Hoppa till innehåll

Revolutionära sovjetiska namn lever än

I nästan tre år har jag bott i Georgien och större delen av den tiden på landsbygden bland igenvuxna trottoarer, svajande palmträd och bedagade monument från Sovjetunionens glansdagar. Där finns också fantastiskt varma och humoristiska människor med gott om tid i arbetslöshetens tecken. En av dem som jag särskilt minns är Dazmir som första gången vi träffades log så finurligt och frågade om jag visste vad hans namn betydde. Mir betyder fred sa jag förstås snabbt, men vad daz kunde betyda var svårare. Skrattande berättade han att det var ett sammandrag av det kommunistiska slagordet Länge leve freden! ДА Здравствует МИР! [DA Zdravsvujet MIR] Medan jag stod mållös så skojade han att så farligt var det väl ändå inte, visst det var sovjetiskt och på sitt sätt väldigt tidsbestämt, men vem tycker inte om fred?

CCCP

Snart blev jag uppmärksam på namnen jag mötte och insåg att bland alla Georgij och Nino fanns även en och annan Lestaber ЛЕнин СТАлин Берия [LEnin STAlin BERija], Vladlen [VLADimir LENin] och ännu lite starkare Krarmija av Röda Armén [KRasnaja ARMIJA]. Det var med skräckblandad förtjusning jag läste de långa listorna med sovjetrevolutionära namn och kände en bris av det förflutna stryka förbi. Samtidigt fick jag ännu lite större insikt om en fullständigt genomsyrande ideologi och statsapparat – och rötterna till dagens i högsta grad levande sovjetnostalgi.

Fotot tog jag på köksinredningen i ett gammalt övergivet hotell i Tbilisi – CCCP-loggan [SSSR] var en kvalitetsstämpel som visade att produkten höll sovjetisk standard.
© Elina Jonsson

3 kommentarer till “Revolutionära sovjetiska namn lever än”

  1. Lestaber var nytt! Men det måtte väl bara förekomma i Georgien?
    Disa Håstad

  2. Det är möjligt eftersom både Stalin och Berija var georgier..!

    En georgisk vän påpekade häromdagen att dessa revolutionära namn var särskilt vanliga i nordvästra Georgien – Samegrelo – där jag bott som längst. Vore intressant att ta reda på om det är så och i så fall varför 🙂 men rent empiriskt träffade jag de flesta just där. Min vän påpekade även att ideologiska namn generellt var populära i den regionen och då insåg jag att jag ju faktiskt känner två Indira där – båda efter Indira Gandhi..

  3. Jag bör kanske tillägga att de revolutionära namnen tillhör den äldre generationen även i Georgien. Bara indirorna som var lite yngre!

Vänligen logga in för att kommentera.