Hoppa till innehåll

Meka, färgerna, ljuset och mörkret

Timur Novikov, ”Plöjning i soluppgång”

Margareta Tillberg (1960–2024) var docent i konstvetenskap och medlem av Östsällskapet. Som Helene Carlbäck konstaterar i en fin minnesartikel i Baltic Worlds var Meka, som hon allmänt kallades, en mångsidig skribent. Om man söker bland de 76 texter av Margareta Tillberg som man hittar uppgifter om i Kungliga Bibliotekets databas Libris finner man allt från korta notiser i dagspress och längre reportage i konsttidskrifter till konferenspublikationer och vetenskapliga artiklar. Tyngdpunkten ligger på sovjetisk och rysk avantgardekonst, men perspektivet är vidare än så. Hon skriver också om design, om dans och om konstkritik. Teaterfestival i Moskva, unik baltisk gemensam utställning, folkkonst och målade affärsskyltar, bröderna Stenbergs massparader på Röda torget, dikter av Elena Guro, konsten i det postsovjetiska samhället – för att nämna några teman. I centrum finns förstås hennes monumentalverk från 2003, doktorsavhandlingen om den ryske musikern, konstnären och konstteoretikern Michail Matiusjin (1861–1934) och hans färglära: Coloured Universe and the Russian Avant-Garde. M.V. Matiushin on Colour Vision in Stalin’s Russia 1932 (Eidos nr 10, Stockholms universitet). Den gavs 2008 ut i rysk översättning av Darja Duchavina och Maria Jaroš och fick då namnet Цветная вселенная: Михаил Матюшин об искусстве и зрении (Novoe Literaturnoe obozrenie, Očerki vizual’nosti). I sin utförliga recension på ryska i tidskriften Scando-Slavica nr 55 från 2009 skriver Natalia Zlydneva att detta är första gången som en forskare så grundligt tagit sig an Matiusjins holistiskt inriktade färglära och den avgörande betydelse som denna fick för den ryska avantgardekonstens utveckling. Det är alltså en pionjärgärning som Meka Tillberg gjorde när hon på ett så uttömmande sätt undersökte och redogjorde för Matiusjins teorier, från mikro- till makroperspektiv.

Och för den som måhända inte hade tänkt att läsa en mer än 500-sidig avhandling just idag bjuder Meka på en mer kortfattad introduktion till den holistiska färgläran i tidskriften Paletten från 1993. Länk nedan.

Den allra äldsta publikationen av Margareta Tillberg i databasen är trettiosju år gammal, från 1988, och den skulle kanske kunna ses som ett slags fingervisning om hur allt började. I den presenteras Meka som frilansjournalist, och det nämns att hon har studerat vid Pusjkininstitutet i Moskva och att hon leder resor till Sovjet. Här beskriver en 27-årig Meka sitt första möte med gruppen Новые художники, Nya konstnärer, i Leningrad i Sovjetunionen, som det då fortfarande hette. Gruppen hade bildats 1982 på initiativ av konstnären Timur Novikov (1958–2002) och hämtat inspiration från den avantgardistiska konsten, litteraturen och musiken i Ryssland-Sovjetunionen och andra länder under 1900-talets första decennier. Så här skriver Meka i avsnittet ”ASSA” i De nya från Leningrad (1988), en skrift som åtföljde gruppens utställning på Kulturhuset i Stockholm 1988 (där jag också var med på ett hörn som ung tjänsteman på vårt dåvarande generalkonsulat i Leningrad):

Det är sent på kvällen och jag får famla mig fram i det mörka trapphuset för att hitta rätt. Timur öppnar dörren och ett hav av färg och ljus strömmar emot mig. Rummen är fyllda av jättemålningar, människor och färgglad energi.

Färg, ljus, jättemålningar, färgglad energi. Och vår ciceron i texten nalkas detta ljus och dessa färger genom en famlande vandring i mörkret. Man kan rentav se det som att Timur Novikov öppnar en symbolisk dörr för den blivande konstvetaren, som redan här är en driven skribent.

Det är väl oss alla bekant att färden från mörker till ljus, från tomhet till glädje, från ensamhet till gemenskap, kan företas i båda riktningarna. Timur Novikov dog fjorton år efter mötet i Leningrad, bara fyrtiotre år gammal. Det har framhållits att Margareta Tillberg hade haft mycket kvar att ge om hon hade fått leva vidare, om inte sjukdom och annat hade lagt hinder i vägen. Och säkerligen är det så. Men, och det är ett viktigt men: det hon åstadkom under sin livstid är sannerligen gott nog.

Magnus Dahnberg

Magnus Dahnberg är föreståndare för Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) vid Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet. Han var ordförande i Östsällskapet 2017-2021.

Länkar:

Matiushins färglära (Paletten 1: 93) https://www.researchgate.net/publication/353481820_Tillberg_Margareta_Matiushins_farglara_-_Paletten_193

De nya från Leningrad. https://su.diva-portal.org/smash/get/diva2:802204/FULLTEXT01.pdf