Det är lätt att få intrycket att mer eller mindre extrema tolkningar av nationalism kännetecknar de flesta ungrares politiska åsikter. När premiärminister Viktor Orbán, ledare för Ungerska medborgarunionen Fidesz går ut och talar om Ungern som en ”illiberal demokrati” med visionen att snarare se Singapore, Kina, Indien, Ryssland och Turkiet som internationella föredömen och när hans regering förfogar över 2/3 av parlamentsmandaten är det lätt att få det intrycket. Samma sak när det ännu mer nationalistiska partiet Jobbik tog 23 mandat av 199 i förra vårens parlamentsval. Men stämmer verkligen detta med verkligheten?
Sedan järnridåns fall har Ungern hållit sju parlamentsval. Efter tre av dessa val har Fidesz hamnat i regeringsställning. Dessa tre val – 1998, 2010 och 2014 – är de val som haft lägst valdeltagande av samtliga sju parlamentsval; i fjol röstade knappt 62 % av de röstberättigade. Det ungerska valsystemet har också den egenheten att en del mandat tillsätts genom val i enmansvalkretsar på brittiskt-amerikanskt manér och resten genom partival på det sätt som vi är vana vid i Sverige. Varje röstberättigad ungersk medborgare som är bosatt i Ungern har alltså två röster: en i den enmansvalkrets man bor i, den andra i partivalen. Ungerska medborgare som är bosatta utomlands får bara rösta i partivalen. I partivalen fick Fidesz bara 45 % av de drygt 5 miljoner avgivna rösterna (och Jobbik 20 %). I enmansvalkretsarna fick Fidesz totalt 44 % av de 4,9 miljonerna avgivna rösterna, vilket räckte till att ge Fidesz 96 av de 106 mandaten i enmansvalkretsarna (Jobbiks 20 % räckte inte till ett enda sådant mandat). Regeringens remarkabla majoritet i parlamentet vilar alltså i hög grad på Fidesz’ framgångar i enmansvalkretsarna – i själva verket var det mindre än 30 % av alla röstberättigade ungrare som aktivt röstade för Fidesz i fjol. Men uppenbarligen hindrar inte detta Fidesz från att framställa sig som den sanna uttolkaren av ungrarnas innersta känslor och önskningar.
Efter fjolårets parlamentsval förfogade Fidesz och dess kristdemokratiska stödparti över totalt 133 av de 199 mandaten. Precis som efter förra valet räckte detta till en kvalificerad 2/3-majoritet, låt vara att parlamentet på den tiden var nästan dubbelt så stort som dagens. Under den förra mandatperioden minskade dessutom antalet Fidesz-parlamentsledamöter så pass att den kvalificerade regeringsmajoriteten snuddade vid 2/3. (Enda anledningen till att regeringen kunde behålla denna majoritet var att ett antal mandat stod obesatta och därmed inte räknades in i underlaget för att beräkna gränsen för 2/3-majoritet.) Lika skör var den kvalificerade majoriteten efter det senaste parlamentsvalet – förlusten av ett enda parlamentsmandat skulle betyda att regeringens stöd i parlamentet föll under 2/3-spärren. Under den förra mandatperioden kunde regeringen med stöd av sin kvalificerade majoritet bland annat skriva om grundlagen – och dessutom ändra i den ett antal gånger (!) – förändra valsystemet och genomföra stora förändringar av medielagstiftningen, allt detta av regeringspartier som sammanlagt hade fått knappt 35 % av de röstberättigade ungrarnas röster. Den sköra kvalificerade majoriteten till trots har regeringen stövlat på i ullstrumporna – i höstas ville regeringen beskatta Internet, något som vi kunde se tiotusentals Budapestbor demonstrera emot på TV. Mindre uppmärksammat här i Sverige är kanske att regeringen försöker göra om utbildningssystemet med en större politisk styrning både av vad skolorna ska undervisa om och de läromedel som får användas i ungerska skolor.
Är det då möjligt att rubba majoriteten i det ungerska parlamentet? Ja, i och med systemet med enmansvalkretsar. När det gäller ledamöter som blivit valda från partilistor fungerar Ungern på precis samma sätt som Sverige – om någon som blivit invald på en partivalsedel lämnar sitt uppdrag så träder nästa namn på listan in – men i enmansvalkretsarna hålls det fyllnadsval när en ledamot dör eller lämnar sitt mandat av något annat skäl, så då kan en representant för något annat parti eller rentav en partilös kandidat väljas in. Sedan det senaste parlamentsvalet i början av april 2014 har två parlamentsledamöter avlidit – en för Socialistpartiet, en för Fidesz – och dessutom har Fidesz-ledamoten Tibor Navracsics utnämnts till EU-kommissionär. Socialistpartiet lyckades med att få sin avlidne ledamot ersatt av en annan likasinnad, men när fyllnadsvalet efter Tibor Navracsics hölls söndagen den 22 februari kom den nyvalda ledamoten varken från Fidesz (eller ens från Jobbik). Navracsics hade valts in som representant för valkretsen Veszprém, en valkrets med knappt 75.000 röstberättigade. Veszprém är en universitets- och residensstad med gamla anor strax norr om Balatonsjön. Den nye ledamoten Zoltán Kész, som kommer från en gammal Veszprém-familj, valdes in som oberoende kandidat, om än med stöd från såväl lokala politiska organisationer som en bred vänster-center-liberal koalition, och kan alltså på intet vis utgöra ett stöd för den sittande regeringen. Av de drygt 33.000 som deltog i fyllnadsvalet fick han drygt 14.000 röster, alltså 42 %.
För den som vill bilda sig en uppfattning om de politiska stämningarna i dessa trakter just nu kan det vara intressant att se vad Zoltán Kész står för. Förutom sina rötter i Veszprém är han en bildad och berest man, som utbildade sig till engelsklärare vid det stora ELTE-universitetet i Budapest och började undervisa 1997. Dessutom är han läromedelsförfattare – intressant med tanke på regeringens planer för Ungerns skolsystem. Han har även varit Fulbright-stipendiat i Kalifornien, något som gjorde honom till en övertygad liberal och förespråkare för fria marknader. Han leder också en stiftelse för fria marknader i Ungern. Han har faktiskt också under en kort period för 10 år sedan engagerat sig för Fidesz lokalt i Veszprém, men en liberal som tror på fria marknader känner sig knappast hemma i det sällskapet…
Intressant nog kom den avlidne Fidesz-medlemmen, som det ska hållas fyllnadsval för den 12 april, från den närliggande valkretsen Tapolca vid Balatonsjön, en valkrets som är nästan lika stor som Veszprém och som ligger alldeles sydväst om Veszprém. Kanske kan Zoltán Készs framgång i Veszprém vara en indikator på de politiska stämningarna i trakten? Det ska bli mycket intressant att se om Fidesz lyckas behålla det här mandatet eller om regeringens majoritet krymper ytterligare.