Den 17 april 1700 befallde tsaren och storfursten Pjotr Aleksejevitj furst Andrej Chilkóv att resa till Sverige för att där representera Ryssland. Han hade dubbla roller: ambassadör och spion. Tillfälliga ambassadörer hade dock funnits tidigare, först i Polen och Sverige, de viktigaste grannarna. Andrej Chilkov tillhörde en av de sexton förnämaste släkterna i Ryssland. Själv trädde han i tjänst hos hovet redan när han var 12 år gammal.
Peter (som Pjotr brukar kallas på svenska) lät skicka Chilkov till Stockholm för att avleda Karl XII, samtidigt förberedde han ett krig mot Sverige. Väl framme ägnade sig Chilkov flitigt åt att köpa stöd hos andra länders ambassadörer. Samtidigt sökte han införskaffa så mycket informationer som möjligt om det ekonomiska läget och om Sveriges förbindelser med främmande makter, eventuella hemliga planer hos landet o.s.v. Frågor från svenskarnas sida om tillståndet i Ryssland skulle besvaras värdigt men kortfattat.
Chilkovs följe vid resan till Sverige, bestående av inte mindre än 96 hästskjutsar, drog in i Narva där man festade i tre dar. När man skulle embarkera båten över Östersjön visade det sig att den också hade last av hampa och annat. Chilkov såg detta som en förolämpning och man tvingades lasta av allt gods.
I Stockholm blev Chilkov mottagen med stor pompa, men kungen befann sig för tillfället i Danmark och Chilkov reste dit för sin audiens. Kungens egen jakt ställdes till hans förfogande och han möttes med kanonsalut och hedersvakt. Chilkov gick in kungens tält, höll ett tal på italienska och överlämnade en skrivelse från tsaren. Kungen tog emot den stående och hade tagit av sig hatten och Chilkov med svit tilläts kyssa kungens hand. Därefter ordnades en fest med högt uppsatta svenska tjänstemän. Kungen deltog inte själv men hade sänt dit musikanter för att underhålla.
Allt detta hände den 19 augusti, samma dag som Moskva förklarade Sverige krig. Men det dröjde innan detta bud nådde fram och kungen betraktade Chilkov som representant för en vänligt sinnad nation och gjorde allt för att förströ honom. Chilkov mottogs av amiralen för den svenska flottan ombord på flaggskeppet och man sköt salut för honom ur 18 kanoner. Det ordnades en verklig uppvisning av den svenska flottan. Chilkov var inte sen att notera allt och rapportera hem om sina iakttagelser. Som ett resultat fick ryssarna tillgång till en exakt lista med uppgifter inte bara om svenska skepp utan också de allierade engelska och holländska flottorna, t.ex. vem som var kapten ombord och hur många kanoner fartygen hade.
När svenskarna fick veta att den svenska ambassadören i Moskva arresterats lät man svenska soldater vakta Chilkov, det fanns vaktposter i alla rum i hans hus och utanför porten stod ytterligare 48 man . Detta var inledningen till en 18 år lång fångenskap.
Men fången hade rätt att träffa vem han ville och att brevväxla. Tack vare en rad informatörer kunde han fortsätta att rapportera om situationen i Sverige hem till Moskva, både via öppen postgång och på hemliga vägar. De uppgifter som nådde Kreml var, sägs det, en hjälp för Ryssland att vinna det Stora nordiska kriget. Chilkov dog i Västerås 1718. Då hade han inte återsett fosterlandet sedan han som 24-åring landsteg på svensk mark. Han begravdes i Sankt Petersburg 1719.