Den 23 december 2012 sköts den moldaviske affärsmannen Sorin Paciu ihjäl under en jakt i Padurea domneasca, ett naturreservat i västra Moldavien. Om detta visste den moldaviska allmänheten och, enligt deras egna uppgifter, stora delar av det politiska ledarskapet dock intet. Nyheten kom i stället att spridas via en presskonferens anordnad av den oppositionelle ”antimaffiarörelsens” ledare, Sergiu Mocanu, vid en presskonferens 6 januari.
Därmed uppdagades mörkläggningen av den förmodade olyckan, men också att jakten organiserats illegalt. Mocanu pekade vid det tillfället ut riksåklagaren Valeriu Zubco som skyldig till dödsskjutningen. I den polisiära utredning som sent omsider igångsattes riktades uppmärksamhet inte mot Zubco utan mot Gheorghe Cretu, vice ordförande i Chisinaus appelationsdomstol. Cretu lämnade senare sina juridiska uppdrag. På grund av kraven som likväl restes mot Zubco för dennes delaktighet i nedtystandet av Pacius död tvingades också han att lämna sitt ämbete.
Osämja i Alliansen: Filat och Plahotniuc
Samtliga partier inom koalitionsregeringen Alliansen för europeisk integration, bestående av det Liberaldemokratiska (PLDM), Demokratiska (PDM) och Liberala partierna (PL), förnekade all kunskap om händelserna i Padurea domneasca redan innan Mocanus presskonferens. Premiärminister Vlad Filat (PLDM) sade sig inte känna till händelsen och var en av dem som mest högljutt krävde Zubcos avgång. Även Marian Lupu partiledare för PDM och tillika parlamentets talman, och Mihai Ghimpu, partiledare för PL, förnekade vetskap om den tragiska utgången av den illegalt anordnade jakten. Då Zubco stått Lupu nära drabbades PDM inledningsvis hårdast av skandalen. Filat såg dessutom en chans att komma åt sin främste konkurrent, PDM-medlemmen och förste vice talmannen i parlamentet, Vlad Plahotniuc. Både Filat och Plahotniuc har sina bakgrunder inom affärsvärlden, ibland på dess skuggsida, och har låtit konkurrensen dem emellan ta sig politiska uttryck på ett för Alliansen mycket skadligt sätt.
Den politiska krisen var således snarast att beskriva som en kraftigt accelererad konflikt mellan två affärsmän. Sedermera ledde detta till att Filat öppet gick ut och deklarerade att koalitionen mellan PLDM, PDM och PL var bruten och tog då samtidigt tillfället i akt att rikta omfattande kritik mot just Plahotniuc och dennes manipulerande och korrupta beteende. Framförda krav i parlamentet på att Plahotniuc skulle lämna sin post som förste vice talman verkställdes sedan. Samtidigt läcktes telefonavlyssningar till pressen där det framgick att premiärministern instruerat chefen för skatteförvaltningen att vara mindre noggrann i sin granskning av en särskilt viktig utländsk investerare, vilket ledde till en ny runda av anklagelser om å ena sidan illegal avlyssning och å andra sidan korruption. I förmodat försök att i sin tur skada PLDM inleddes förundersökningar för myndighetsmissbruk av hälso- och finansministrarna – båda utsedda av Filat.
Den 5 mars fälldes så regeringen vid en misstroendevotering.
Även om skottet i PadureaDomeneasca, eller snarare hur detta missköttes av rättsväsendet och hanterades illa av den styrande politiska eliten, kan sägas ha varit den utlösande faktorn, fanns således den större konflikten mellan Filat och Plahotniuc ständigt i bakgrunden. I bakgrunden fanns också kommunistpartiet (PCRM), vilket bidat sin tid och försökt hålla samman partiet så gott det gått under de gångna snart fyra åren i opposition. I den upptrappade konflikten inom Alliansen kunde kommunisterna under februari och början av mars 2013 navigera parlamentet i den riktning de allra helst ville se: mot Alliansregeringens fall och ett möjligt nyval.